Мнения

Психолог: Агресията е зов за внимание

Когато говорим за насилието и агресията – явление, повсеместно за цял свят, трябва проблемът да бъде разграничен на нива. Това заяви пред БНТ психологът Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека при БАН. Първата стъпка, предполага тя, може би е да се оценят мерките на по-общо ниво, а после и на оперативно, ежедневно ниво. Видимата форма на насилието и агресията е само една от формите. Всичко в крайна сметка опира до степента, в която обществото е толерантно, до степента, в която то разпознава агресията и реагира на нея.

Агресията може да бъде полезна тогава, когато е свързана с инстинкта за самосъхранение, когато отстояваме своите граници. В негативния вариант това са актовете, когато човек не успява да се справи да отстои своето положение в обществото. Там причините отново могат да бъдат различни. В някои случаи агресията е отговор на провокация – тя е свързана и е предизвикана от насилие, допълва психологът Маргарита Бакрачева. И още:

„В някои случаи агресията е ситуативна, може да бъде просто зов за внимание, търсене на статус, на харесване в групата на връстниците, особено когато е свързано с периода на нормативни възрастови кризи.“

На децата трябва да се говори, че всеки има право да бъде ядосан, но има различни форми това да се покаже. Разговори вкъщи и навън какво е това,у което може да свали напрежението така, че да не посягам към другия. Тези разговори е добре да бъдат насочени не само физическите прояви, а и към проявите на психически тормоз, на отхвърляне, на кибер тормоз. Първа и задължителна стъпка е разпознаването – децата да не свикват да живеят с насилието като норма!

Източник: bnt.bg