Мнения

Психологът Христо Монов: Не сме способни да реагираме адекватно на насилието

Всичко това, което се случва с децата ни, показва, че цялото ни общество е много болно. Психолозите по цял свят предупреждаваме от години наред, че когато децата живеят в среда на насилие, най-естествено е да станат насилници. Това заяви пред БНТ психологът Христо Монов и допълни, че децата не познават други механизми за решаване на елементарни конфликтни ситуации.

Не сме способни да реагираме адекватно на насилието и това е факт отдавна, като се случваше постепенно. „Ерозира се прагът ни за търпимост към насилието. Причините бяха много. Да вземем само естетизирането на насилието в киното“, обясни психологът. Разбира се, няма как да се отрече цял жанр в киното и литературата, но е нужно да отделяме време и да гледаме филми с децата си, да правим разлика между художествената измислица и реалния живот и ако такава разлика няма – да обясняваме защо няма.

Трябва да се опитваме да променяме нещата по някакъв начин, категоричен беше Христо Монов. „Не вярвам на българското семейство, защото сме много неподготвени. Особено по-новите поколения са неподготвени да бъдат родители. Преди беше лесно да се научиш – гледаш мама и татко, живеехме в разширено семейство. Сега много разчитат на фейсбук, но не става. Гугъл майки няма.“

По думите на психолога най-често допускаме грешка, скъсвайки връзката с детето си. „Колко от нас познават истинските желания на децата си? Колко от нас знаят какво правят децата им, когато не са вкъщи?“ Истината е, че семейството и училището трябва да си взаимодействат, за да бъдат постигнати резултати. Той подчерта, че законовата уредба също трябва да бъде променена, тъй като е остаряла, несъвършена и в нея има много пропуски.

Когато сме свидетели на ситуация на насилие, това означава, че сетивата ни са били приспани, защото тя не възниква изведнъж. „Трябва да следим поведението на децата си – дали няма рязка промяна в него. Най-често жертвите на насилие се затварят в себе си, а насилниците са добри лъжци – играят ролята на доброто, примерното дете. Ако изведнъж се случи промяна в поведението на децата ни, бихме могли да се опитаме да задълбочим контакта с тях и да потърсим помощ от специалисти“, посъветва гостът пред БНТ.

Източник: bnt.bg