Мнения

Психологът Иван Игов: За насилието при децата трябва да се говори

Както Teacher.bg вчера писа, дете от Съединените щати трогна милиони хора по света. 11-годишният Кийтън Джоунс разказа във видеоклип как е подложен на непрестанен тормоз в училище заради външния си вид. Клипът е заснет от майката на детето и е публикуван в социалните мрежи. Последва световна лавина от реакции и подкрепа, в това число и от куп звезди от шоубизнеса.

„За насилието трябва да се говори. Това се случва и у нас. 25% от децата, които днес са отишли на училище, са го направили със страх”, каза по Nova психологът Иван Игов. По думите му насилието се смята за геройство. „И насилниците са жертви, защото не знаят как да се държат в нормалния свят и повечето от тях след това имат проблеми със закона”, обясни той. „Жертвите пък след това стават също неприспособими”, добави експертът.

Според него първото, което трябва да се направи, е закон. „Второто е възрастните да започнат да разбират какво се случва с децата”, каза Игов.

Психологът обясни, че едва 20% от децата говорят с родителите си и едва 15% от учителите разбират какво става в училище. „Трябва да започнем да чуваме децата и те да говорят повече”, добави той. Съветът му към родителите е първо да се обърнат към училищното ръководство, а след това към психолог.

Източник: nova.bg