Ученици

Процъфтява бизнесът с дипломни работи

Готови теми за държавен изпит и дипломни работи могат са се намерят от за суми от 35 до 1 500 лв, пише всекидневникът „Монитор“. Кризата не е засегнала пазара на подобни „научни трудове“, а напротив – той процъфтява.

Проверка на изданието е установила, че Интернет бълва съобщения, приканващи „заетите с работа“ студенти да прибегнат до услугите и предложенията на специализирали се в дейността търговци.

Конкуренцията вече е толкова голяма, че предлагащите услугата се надпреварват да добавят нови и нови „екстри“. От разработени теми за курсови работи се преминава до въпроси за държавни изпити и дипломни работи, за да се стигне и до обработени „пищови“.

Не били рядкост и промоциите по Коледа и Великден например.

Цените пък варират според темата, трудността, сроковете, учебното заведение и т.н. Колкото е да е порочен бизнесът, той в много отношения е пример за много други направления в икономиката – най-вече с това, че занимаващите се с него са обърнали много сериозно внимание на проучването на „пазара“, изследване поведението на клиентите и куп други неща, на които не винаги се гледа сериозно.

Нова тема струва между 600-1000 лв, а такава от архива на търговеца може да мине и за наполовина по-малко пари. Помагала за подсказване вървят до около 30 лв.

Системата за поръчка е напълно съвременна. Онлайн се попълват данните на поръчителя и изискванията му. Цената може да се влияе и от срока на изпълнение. Обикновено се плаща по банков път, а доставката пристига с куриер.

Според преподаватели на всичко това може да се сложи край с държавни изпити в края на обучението. Дори и да бъдат намерени готови разработки на въпросите, те все пак трябва да бъдат научени.

Друг метод за отстраняване на този проблем е софтуер, който беше въведен в някои ВУЗ-ове у нас. Става дума за програма, която разпознава „взаимстван“ текст.