Учители

Проф. Тодор Танев: Ще работя за престижа на българския учител

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и заместник-министър Ваня Кастрева участваха в конференция на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищната среда“, организирана от Синдиката на българските учители, съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

Проф. Тодор Танев приветства участниците в конференцията и каза, че е заел един от най-сложните министерски постове след този на министър-председателя и финансовия министър.

Според него е крайно време учителската професия да стане привлекателна за младите хора и едновременно с това да бъде регулирана професия. Той допълни, че ще работи за издигане престижа на учителската професия по време на своя мандат.

Министърът припомни, че от април 1983 г. е в „даскалъка“ и няма да прави революции. Той изрази огромната си почит към благословената учителска професия като каза:

„Знам, че никой не е по-висок от това, което правим, никой не е по-висок от благословената, благословената учителска професия“.

„Ние работим за единствения смисъл на този живот – това са децата“.

Във форума взе участие и заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която поздрави всички присъстващи и благодари на г-жа Янка Такева за това, че Синдикатът на българските учители е не само най-голямата организация на учителите, но и най-чувствителна към проблемите на българската образователна система.

Участие в конференцията взеха още народни представители, преподаватели от висшите училища, експерти от МОН, експерти от регионалните инспекторати по образованието, директори на училища, учители.