Мнения

Проф. Тодор Танев: Няма натиск да отпадат произведения заради политкоректност

Обсъждането на учебните програми по литература за 11-и и 12-и клас отново разбуни духовете заради отпадащите и оставащите за изучаване текстове и произведения. Сред тях са „Бай Ганьо прави избори“, например.

Няма натиск да отпадат произведения заради политкоректност, увери бившият министър на образованието проф. Тодор Танев, позовавайки се на опита си в министерството. Такъв натиск би бил смешен, смята той.

В новия закон за училищното образование има голямо разместване и се налагат някои корекции, но те не са за сметка на някакво механично намаляване, посочи Танев. В момента обаче още нищо не е решено, подчерта той. Личното му мнение е, че Алеко Константинов е много ценен автор, защото „Бай Ганьо“ е политическа литература.

Статистиката показва, че 40% от 15-годишните са функционално неграмотни, т.е. независимо дали ще прочетат „Бай Ганьо“, или някой друг текст, те няма да могат да направят нужните изводи. Затова е много по-важно да се даде време на учениците да вникнат по-задълбочено в дадени текстове, да работят повече в клас, отколкото да спорим колко повече произведения трябва да има в програмата по литература, смята Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата.

Каквото и да направим, не можем да изучим всички български автори в тази задълбоченост, в която искаме, в училище. Нашата основна цел трябва да бъде да създадем нужното любопитство – децата, когато се приберат вкъщи, да имат желанието да отворят книга на Елин Пелин или да прочетат целия „Бай Ганьо“, или Валери Петров, смята той.

Учениците наистина срещат затруднение с възприемането на самия текст и мисля, че концептуално предложението на Министерството ни отваря нови възможности, посочи Фани Попова, учител в 30 СУ „Братя Миладинови“. Тя подчерта, че учителят има право в час да постави акценти върху различни текстове от дадено произведение. Защо непрекъснато трябва да говорим какво отпада, какво е било, а не погледнем по друг начин – какво можем да съградим от тук нататък, попита Попова.

Не трябва обществото да бъде политически обработвано, медиите да слагат масло в огъня и да се намесват емоционално в работата на експертите, подчерта бившият министър.

Източник: btvnovinite.bg