Мнения Учители

Проф. Тодор Танев: Липсва модерният учител

Идва началото на учебната година, а с това и проблемите в образованието. Ще бъдат ли запълнени свободните учителски места в страната? Липсата на качествени кадри все още не е преборена като проблем.
„Проблемът на образованието не може да бъде решен на равнище министерство. Това е национален проблем. Освен пари, учителите имат нужда от уважение. Те трябва да бъдат гъвкави и в крак с новостите. Трябва да се махнат чиновниците от образователната система. Липсва модерният учител“, подчерта бившият просветен министър проф. Тодор Танев.

В студионо на „Денят ON AIR“ гостът поясни, че професията учител трябва да бъде призвание. Това по негови думи означава да може човек да накара учащия да бъде заинтересован от това, което учи.

„Да го накараш да му е интересно това, което не му е. Трябва да му влезеш в душичката. Не може един урок да е един и същ за всички ученици. Различните хора имат различен житейски произход. Родителите също трябва да бъдат впрегнати в образованието на децата. И на тях трябва да им е интересно“, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Източник: dnes.bg