Училища

Проф. Танев: Университетът на третата възраст не е ВУЗ

„Университетът на третата възраст не е висше учебно заведение“, уточнява в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Всъщност става дума за парауниверситетска структура към университет, която създава възможности за обучение по желание на групи възрастни хора, включително и за преквалификация на хора от някои професии, които са с по-ранно пенсиониране“.

„Става дума за отделни лекции на известни преподаватели, практици или духовни лидери на нашето общество по философия, наследствено право. Става дума за влизане на студенти и докторанти по психология, по история, които да записват техните истории или да провеждат експерименти, когато имат практики“, каза още той.

„Голяма част от това ще бъде разпространено безплатно чрез читалищната мрежа в цялата страна. Това ще бъдат звена към даден университет или консорциум от няколко университета. Може да бъде в няколко различни града, но не си го представяйте като сградата на Ректората, нито като старопиталище, както се подиграват хора, които не са прочели какво означава това понятие“, допълни Танев.