Мнения

Проф. Танев се срещна с еврокомисаря по образованието

Министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев се срещна в Брюксел с еврокомисаря по образованието и културата Тибор Наврачич. Двамата разговаряха за реформите в образователния сектор, които предприема в момента българската страна.

Проф.Танев обсъди с еврокомисаря актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г., която получи единодушното одобрение на парламентарната Комисия по образование и предстои да бъде поставена на гласуване от Народното събрание като условие за стартирането на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Еврокомисарят пое инициативата за експертно сътрудничество за оценка на планираните реформите в областите на висшето образование и развитието на академичния състав и потвърди възможността за визита в България в началото на следващата година. Наврачич изрази подкрепата си за визията за промени в образователния сектор на България.

По-рано министър Танев се срещна и с представители на еврокомисаря по наука, изследвания и иновации Карлос Моедас. Проф.Танев дискутира заложените цели за реформи в сферата на висшето образование, както и проблемите във финансирането на научния сектор в България с оглед настоящата ситуация.

Образователният министър подчерта и необходимостта от извършването на структурни промени в рамките на министерството в областта на управлението на европейските фондове с оглед създаването на капацитет за предстоящото администриране на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проф.Танев участва днес в заседанието на Съвета на министрите на образованието и защити тезата за извеждането на професионалното образование като приоритет, но с оглед на националните специфики, като възпитава едновременно дух за предприемачество и гражданската позиция.

Образователният министър проф. Танев посети и главната квартира на НАТО в Брюксел и се информира за различни възможности за развитие на партньорски образователни способности на българска територия по програми на Алианса, както и за множеството подходи за участие на български изследователи в научни проекти на пакта.

Българските учени продължават въпреки трудностите при финансирането да бъдат на световно ниво и да произвеждат напълно „конвертируеми“ продукти, подчерта образователният министър в отговор на журналистически въпрос, и добави, че ще продължи да алармира за продължаващата необходимост за допълнителни средства в сектора и радикална промяна на политиката спрямо развитието на науката в 21 век.

Източник: Пресцентър на МОН