Училища

Проф. Танев: Няма опасност за учебната година в училище “Стефан Караджа“

48 часа след като Помощно училище „Стефан Караджа“ бе обхванато от пламъци и изгоря покривът му министър Танев посети Пловдив с група експерти.

Пред журналисти проф. Танев каза: „Разпоредил съм час след инцидента да се започне спешна работа по намиране на място за провеждане на учебните занимания и недопускане загуба дори на ден от учебната 2015/16 година. Второ – днес с местната власт и подкрепата председателя на парламентарната  комисия по бюджет и финанси, набелязахме сериозни мерки за справяне с кризата. Лично ще възложа на зам.-министър Ваня Кастрева да следи ситуацията и да ми докладва своевременно.“

„В община Пловдив бе проведена и експертна среща. На място в Помощно училище „Стефан Караджа” принципно беше решено със средства на общината да се ремонтират стаи в пансиона към училището, където ще се водят учебните занятия до възстановяване на учебната сграда.

Средствата за конструктивно обследване, проектиране, евентуално укрепване и ремонт на учебната сграда ще бъдат отпуснати целево от Министерския съвет.

Уведомено е застрахователното дружество, а предстои подготвянето и представянето на документи към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

Помощно училище „Стефан Караджа“, гр. Пловдив е държавно, специално училище от интернатен тип. Основано е през 1933 година. През учебната 2015-2016 г. в него ще се обучават 118 ученици с умствена изостаналост, от тях 80 % са с множество увреждания. Учениците са  разпределени в 14 паралелки – съответно  4 паралелки  в начален етап, 6 паралелки в прогимназиален етап и 4 в гимназиален етап. В училището се организира двегодишно обучение (IХ и Х клас) за придобиване на I степен на професионална квалификация по професиите: „работник в озеленяването“, „работник в дървообработването“, „работник кухня“.

Училището се помещава в три сгради. Сградата на училището е на два етажа. Сградата на общежитието е четириетажна, санирана сграда. Работилницата е на един етаж с четири помещения. Отоплителната инсталация е локална, от една година горивото е газ. Училището работи по множество национални програми и проекти, и по международната програма „Коменски“.