Училища

Проф. Танев: Няма доказателства за изтичане на средства в СУ

„Не е доказано това нещо“, коментира възможността за изтичане на средства от Софийския университет министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той коментира информацията, че ВУЗ-ът има сериозни проблеми с финансовата дисциплина в последните години.

„Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща – някои частни университети да тръгнат нагоре“, допълни Танев.

В края на 2014 г. Министерският съвет дава допълнителни 3 млн. лева за оборудване на лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с конкретна фирма от Австрия. Договорът задължава университета да плати целевите средства на фирмата. Трите милиона не са преведени, показва проверката на държавните инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета. Според образователния министър те са отишли за заплати – доказателства за това обаче няма. Поне в доклада на финансовата инспекция.

„Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в Българската академия на науките“, каза министърът.