Мнения

Проф. Танев: За 100 години единственото ново в образованието е навлизането на професионалното обучение

„За 100 години единственото, което се е променило, е навлизането на професионалното образование, застъпено в средното училище и отчасти във висшето образование“, категоричен бе министър Танев по време на конференцията „Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи“.

Той посочи недостатъците в сегашния образователен модел, който не съответства на епохата, в която живеем, и в която знанията се развиват много по-бързо отколкото в миналото.

„Нашите деца утре ще работят професии, които в момента още не са измислени и днес работодателите със сигурност не могат да ни кажат от какви кадри ще имат нужда след пет години“, коментира още министърът.

По думите му целта на реформите е да свърже триъгълника на знанието – образованието, науката и бизнеса, с пазара на труда, с живота, както сам той се изрази. А за да се осъществи цялостна реформа в образованието, се налага да се направят промени в четири закона: в Закона за предучилищното и училищното образование, в Закона за висшето образование, в Закона за професионалното образование и обучение и в Закона за насърчаване на научните изследвания.