Мнения

Проф. Танев: Един завет оставиха дедите, пазете си земите!

По време на Националната конференция „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор“ министърът на образованието и науката проф. Танев изтъкна добрата традиция на сътрудничество с Министерството на земеделието и храните и пожела те да продължат особено сега, когато има планове за определени реформи.

Според него най-важно е да се направи оптимизация на мрежата от тези училища.  

„Оптимизация не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на регионалните инспекторати и общините“, заяви министърът и подчерта, че другото важно нещо е професионалното образование, получено в гимназиите по селско стопанство, да бъде с високо качество и да не се налага специалистите да се обучават навън.

Проф. Тодор Танев заяви убеждението си, че собствеността на гимназиите по селско стопанство трябва да бъде запазена на всяка цена.

„Един завет оставиха дедите, пазете си земите!“, с тези думи министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обърна в заключение към всички, ангажирани с бъдещето на образованието в селскостопанските училища в България.

Националната конференция бе открита от Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, която заяви, че „България трябва да развива много добро земеделие във всичките му клонове и форми, защото това е един от трите основни приоритети на държавата – селско стопанство, образование, инфраструктура“.

В  събитието взеха участие още заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров, представители на Селскостопанската академия, народни представители, началници на регионалните инспекторати по образованието, учители и директори на земеделските училища в страната.

Форумът се организира от Синдиката на българските учители съвместно с фондация „Конрад Аденауер“ и Асоциацията на земеделските училища в България.