Мнения

Проф. Танев: Досега се е работило “на парче“ в областта на IT в образованието

„В министерството заварих абсолютен хаос в областта на информационните технологии. Обществени поръчки, договори, правени не „на парче“, а правени едни върху други като първосигнални реакции – който се е обадил пръв, той е получавал съответния договор“, обясни в интервю за Computerworld образователният министър проф. Тодор Танев.

„Сякаш парите на българския данъкоплатец, парите на българския баща като мен са хвърляни за плащане на някакви безумия. Не всички са безумия, но повечето неща представляват решения, граничещи с невежеството, извинявам се, че го казвам. Основното, което е трябвало да се направи, е да се тръгне от план, да се следва единна стратегия за онова, което ще се прави в областта на ИТ в училищата, така че те да служат по най-ефикасния и ефективен начин на българското образование. А не обратно, образователното министерство всячески да прави усилия със съдебни дела да се отървава от безсмислени финансови тежести, които няма да доведат до нищо“, коментира още той.

Нашият стратегически план е първи опит в тази посока. Не мога да твърдя, че той е гениален. Обсъждахме го широко с нашите социални партньори, качихме го на уеб страницата на министерството и досега не са получени съществени критики към него, а той не е така общ и вял, че да не получава критики. Готови сме да го усъвършенстваме, приемаме нови идеи до момента, в който догодина ще започне съществената част от въвеждането на информационните технологии в училищата. Този план може би не е най-съвършеният, но важното е, че имаме план и вършим нещата така, както се правят по света и трябва да се вършат и у нас.