Мнения

Проф. Танев: Догодина ще има повече пари за образование

Ще има повече пари за образование в бюджета за следващата година. Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев след като откри академичната учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той уточни, че засега не може да се ангажира с числа колко точно процента от Брутния вътрешен продукт ще бъдат отделени за образование и наука, но каза, че това ще стане ясно в следващите седмици.

Проф. Танев заяви, че в момента се водят активни разговори с финансовия министър Владислав Горанов за точния размер на бюджета за образование през следващата година.

„Ще има повече пари, започва възход. Аз съм сигурен, че от тази точка, която беше достигната, може да има само един път и това  е нагоре, включително и за финансирането, но и общо за оценката на това какво в една отворена България към света, член на ЕС, означава науката и висшето образование. Без тях нямаме визитна картичка“, обясни министърът.

Танев увери, че ще настоява за повече пари за образование в бюджета догодина. „Аз за това съм дошъл на този пост. Аз съм страдал 32 години като моите колеги, от тоталното неразбиране през последните години на това какво означава университет. Изглежда не са знаели какво означава университет“, изтъкна професорът.

Министърът обясни още, че Софийския университет страда в световните рейтинги на висшите училища, защото работи без необходимото финансиране и без разбиране каква е ролята му в обществото.