Мнения

Проф. Танев: Айнщайн е казал – образование е само това, което остане, след като всичко друго е забравено

„Децата ни ще станат граждани, ще гласуват, ще гледат новини. Ще вземат кредити и ще следят цените на енергийните източници. Все ще им се наложи да се срещнат с адвокати и правни документи. Кажете ми по кой предмет се получават адекватни базови знания по политика, икономика, право – изобщо по професията на всички ни „гражданин“, пита в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„А подготовката по чужди езици в епоха на глобализация? Май не е като в Холандия. Същевременно има тежки до нечовечност обеми от научни „знания“ в учебниците, които затрудняват даже родители-висшисти“.

„Не съм против да кажем, химията. Но от шестоъгълниците на бензоловото ядро не помня нищо и открих чара на тази наука чак като вдигнах захвърлен стар учебник, в който човешки пишеше как се прави захарта, как се рафинира бензина, кой е бил Менделеев и каква е простата гениалност на идеята му“.

„Не съм и против физиката, но нека не говорим за адиабатите и изобарите на идеалната парна машина. А геният Айнщайн е казал: образование е само това, което остане, след като всичко друго е забравено. Значи трябва да се тръгне по веригата: нов закон – нови програми – нови учебници, за да има мислещо ново поколение, а не вторично неграмотни кандидат-емигранти“ каза още проф. Танев.