Учители

Проф. Танев: Агресията над учители и ученици трябва да бъде криминализирана

„Преди осем-девет месеца бях лансирал идеята за специално криминализиране на посегателства както срещу учители, така и срещу деца. Не ни стигна времето с предния ръководен състав на Министерството на правосъдието“, заяви пред представители на медиите министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той изрази виждане, че след като вече се инкриминират посегателства срещу лекари, по същия начин може да се направи специално вписване в българското законодателство и за агресия срещу ученици и учители.

„Започваме съвсем сериозно – предвиждаме национална среща на тема „Политики и практики на сигурността в българските училища“, на която ще поканим представители на образованието, на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, на младежта и спорта, ДАНС, Държавната агенция за закрила на детето. Ще изработим проект за ограничаване на подобни случаи – за наказателно преследване“, добави проф. Танев.

Попитан за последните случаи на агресия министър Танев отговори, че „ще бъде потърсена отговорност и няма да оставим ненаказани виновните“.