Мнения

Проф. Сергей Игнатов: Образованието вече е по-гъвкаво и практически насочено

Българското образование се промени през последните години, усеща се тенденция то да бъде по-гъвкаво, по-динамично, практически насочено и свързано, както с нуждите на всеки един ученик, студент или преподавател, така и с това, което светът отвъд училищната или университетска ограда изисква.

Това каза в интервю за радио „Фокус“ проф. Сергей Игнатов, образователен министър в периода 2009 –2013 година. Проф. Игнатов допълни, че тази промяна се наблюдава не само в България, но и в целия свят.

„През последните години бизнесът и институциите се сливат динамично и днес в този свят ако отсъства една от трите компоненти – добри преподаватели, добри ученици или студенти и бизнес, не можем да говорим, че образователната институция ще изпълни своя дълг към обществото. Българското образование засили скоростта в тази посока. Има много недоволни и това е естествено, тъй като образованието влиза във всеки български дом, но мисля, че се развива в правилна посока. Това е една дългосрочна програма, започнала през 2009 година, като постепенно условията в българските училища се подобряват“, каза още проф. Сергей Игнатов. По думите му се наблюдава необходимост от специалисти в природоматематическите науки, но от друга страна има тенденция за освобождаване на работна ръка заради развитието на бизнеса, свързан с автоматизация.

„Образовани хора се оказват ненужни, а в същото време има нужда от евтина работна ръка. Точно този динамично развиващ се свят на автоматизацията има нужда от хора с хуманитарно образование, вещи в социалните науки и изкуствата. Много сложни процеси текат, но българското образование улавя ритъма“, каза още проф. Сергей Игнатов. Според него българското образование е на едно средно европейско равнище от гледна точка на процента на вложени пари и финансиране.

Източник: focus-news.net