Училища

Проф. Пенов: Институциите правят всичко възможно да се осигури отопление и присъствено обучение

„Уверявам ви, че институциите правят всичко възможно да се осигури необходимото отопление и да се гарантира максимално присъствено обучение при минимален риск за здравето на ученици и учители“, заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

Министър Пенов подчерта, че в момента се събира информация за обезпечеността на учебните заведения за предстоящия отоплителен сезон. МОН обобщава тази информация и се прави ежедневен анализ на ситуацията, така че да не се стигне до прекъсване на учебните занятия, допълни служебният министър на образованието и науката. По въпросите, свързани с евентуална ковид вълна, стана ясно, че МОН е в постоянен контакт с Министерство на здравеопазването и ще се съобрази с насоките, свързани с мерките, които ще предприемат здравните власти.

Проф. Пенов увери представителите на СРСНПБ, че Наредбата за увеличение на учителските заплати ще бъде обнародвана възможно най-скоро след изтичане на обществените консултации, за да е сигурно, че преподавателите ще могат да получат по-високите си възнаграждения още през месец септември. Паралелно с това се разработват и съответните правила за заплатите на директорите.

По отношение на спряната от съда Наредба за провеждане на конкурсите за директори на училища посочи, че ще се изчака окончателното решение на Върховния административен съд и след като стане ясно кои текстове от наредбата евентуално ще отпаднат и кои не, ще могат да се проведат конкурси.

Източник: МОН