По света в инженерните специалности 20% от дисциплините са хуманитарни и това липсва на нашето образование, заяви проф. Никола Балабанов, който лично се запознал с програмите при посещенията си в Московския университет и в САЩ.

В технически специалности на Запад се учи не само английски, а и древни традиции. Нужен ли е Достоевски на физика и Чайковски на инженера, попита риторично той. И разказа как гениалното дете на физиката Паули дал окончателното обяснение на таблицата на Менделеев, което му хрумнало, докато гледал балетен спектакъл.

Физикът добави, че още преди 150 г. при създаването на таблицата на химичните елементи Менделеев написал: „Науката се нуждае не само от материал, а и от план”. Сега ние изсипваме материала като от камион в главите на децата, а кой ще им даде хармония, попита ученият. И разкритикува себе си, че като ректор и декан в Пловдивския университет не е въвел нужната промяна в програмите. Аз съм един от виновните, но нека колегите сега да я направят, призова проф. Балабанов. Като човек на точните науки той се обяви за хуманитаризация на физиката. И направи мрачна прогноза, ако тя не се случи.

Ученият върна присъстващите към аварията в Чернобил преди 10 г. и им разкри какво е написал в доклада си председателят на Комисията по ликвидиране на последствията: „Чернобил се взриви, защото инженерите не стоят на раменете на Толстой и Достоевски, а на раменете на техничари, каквито са самите те”. Проф. Балабанов предупреди, че тепърва предстоят аварии, които няма да вдигнат толкова прах, но ще взривят мозъците.”Училището е една малка централа за знания. Ако процесите се водят от техничари, аварии като Чернобил ще има и в образованието”, заяви физикът.