Институции Училища Учители

Проф. Николай Витанов: За да се преосмислят мерките срещу коронавируса в училищата, трябва поне 7 хил. ученици да бъдат заразени

„За да се преосмислят сегашните мерки за противодействие на разпространението на коронавируса в училищата, трябва поне 7 хил. ученици да бъдат заразени или 25 училища затворени за карантина“, заяви математикът проф. Николай Витанов, който е ръководител на екипа за анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб.

В интервю за БНТ той подчерта, че двете числа не са числата, които изискват преминаване към дистанционно обучение, но ще са знак за министерствата на здравеопазването и на образованието да преосмислят сегашните мерки, пише Dnevnik.bg.“В момента сме в период на „определяне на първоначалните условия“ в сферата на училищното образование. Вече оповестените случаи на заразени учители и ученици са на хора, които са се заразили преди началото на учебната година. До към 22 септември ще е ясно колко са били заразените преди първия учебен ден.“

Витанов предупреди, че „няма как да ни се размине втората вълна“. Критичният месец е ноември, а октомври ще е преходен с известно увеличаване на случаите.

„Учебните заведения ще се превърнат в разпространител на COVID-19, но децата като цяло няма да боледуват тежко. Освен това ще има покачване на процентът на положителните за новия коронавирус тестове, но няма да расте хоспитализацията и смъртността“, прогнозира пулмологът д-р Александър Симидчиев, цитиран от Actualno.bg. Той не отрече, че има риск дете да зарази близък по-възрастен роднина, тъй като живеят заедно. Д-р Симидчиев наблегна на важността да се носят маски, включително ако ходи на гости на баба си и дядо си. „Няма научно доказателство за вредна на маските, и призова задочно всеки, който твърди обратното, да представи научно доказателство“, подчерта той.

До момента има потвърдени случаи на заразени учители и ученици има в 5 града на страната.

Източник: Dnevnik.bg, Actualno.com, BNT