Ученици

Проф. Михаил Константинов: Назрява огромен проблем с необразованите деца

Рекордно малко българчета са се родили през изминалата година, показва статистиката. Това накара специалистите да се впуснат в анализи за бъдещето на нацията. Всички са категорични, че трябва да се вземат сериозни мерки за спиране на демографския срив.

Неприятната тенденция бе възстановена след като само до преди няколко години имаше сериозни индикации за отмирането й.

По темата пред бТВ говориха математикът проф. Михаил Константинов и Цвета Брестничка от асоциация „Родители“. Наред с редица теми, свързани с проблема, те коментираха и някои въпроси, засягащи образованието у нас.

„Мозъците на България изтичат и всички трябва да се борим срещу това. След време ще имаме огромен проблем с необразованите деца“, обясни проф. Константинов.

Той е категоричен, че първо трябва да се проумее истината, след което да се вземат мерки. А тя е, че демографски срив няма при ромите, които обаче са и най-необразованата част от нацията. Голяма част от родилите се днес ромчета, след 18 години ще са негодни участници на пазара на труда, смята още Константинов.

Той предлага абсолютна обвързаност на социалните помощи с образованието.

Представителката на родителската асоциация пък отбеляза, че жените с по-добро образование са тези, които по-трудно се решават на второ и трето дете. „Родители“ застава зад идеята за бонуси към пенсиите на жени, осигурили по-добро образование за децата си. Това предложение обаче е било отхвърлено.

Родителите нямат доверие на образователната система, пък е друга констатация на асоциацията. От там отбелязват, че майките и бащите на практика финансират една паралелна образователна система. Въпреки че в България образованието е безплатно, то в много случаи е несмилаемо от децата, които трябва да ходят на допълнителни уроци, за да се изучат.

Снимка: Темаdaily
по материал на „24 часа“