Училища

Проф. Клисарова: Учениците са готови за новите технологични предизвикателства

„Видяхме на практика, че и децата, и учителите са готови за новите технологии и ги искат. Това показва, че проектостратегията за развитие и ефективно прилагане на информационните  и комуникационни технологии в образованието и науката, която сме изготвили в министерството, е наистина актуална“, заяви днес по време на открит урок в столичното 30 СОУ „Братя Миладинови“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Стратегията трябва да се случи и ще се случи и на практика. Средата я има, желанието го има, ние трябва просто да го осъществим, добави още тя по време на интегрален интерактивен открит урок.

Тя поздрави учениците и учителите за това, че пилотно вече работят по изпълнение на стратегията,  благодари на учителите, че провокират интереса на децата с нови методи на преподаване и пожела на учениците все така с желание да участват в модерните форми на обучение.

По време на урока, който се състоя във фоайето на училището,  ученици от ІІ, ІV, VІ, VІІ и VІІІ клас  решаваха задачи по различни учебни предмети като използваха Windows 8.1  таблети. При поставяне на задачите учителите използваха софтуер за управление на класната стая и интерактивна дъска. В училището работят и по пилотния проект на Центъра за творческо обучение – „Креативна класна стая“.

Заедно с министър Клисарова открия урок проследиха началникът на РИО – София Ваня Кастрева и Иван Иванов, директор на дирекция ИКТ в МОН.