Мнения

Проф. Клисарова: Убедихме ЕС, че българската наука има потенциал

„Мисля, че за тази година направихме много усилия в направление наука, защото сме длъжници на нашите учени. Убедена съм в потенциала и капацитета им“, заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на официалното откриване на конференцията „Състояние и перспективи за научните изследвания в България“.

Форумът, посветен и на 145-години от създаването на Българската академия на науките, беше организиран от Института за изследване на обществата и знанието към БАН заедно с Фондация „Конрад Аденауер“.

Официални приветствия на форума поднесоха д-р Марко Аридт, ръководител на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“, проф. Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанията, която изрази задоволство от това, че се работи за промени в Стратегията за развитие на обществата и знанието, г-н Йорг Шенк, ръководител на направление „Наука“  в посолството на Германия.

Министър Клисарова съобщи, че преди ден е подписала плащания на забавени договори по Седма рамкова програма, които чакат финансиране  от дълго време.  

„В направление наука и научно развитие успяхме да докажем пред Европейския съюз, че българската наука има потенциал и в ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са заделени повече от половин милиард лева в това направление“, обясни министърът.