Мнения

Проф. Клисарова: Трябва да мотивираме младите да се занимават с наука

„Трябва да се засили науката в университетите, да мотивираме младите хора  да се занимават с наука, защото това е академичността и истинското предизвикателство пред университетите“, смята министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, която говори пред БНР вчера.

„Не само преподаване на материала, а включване на млади хора в научни изследвания, проучвания и възможност за тяхното развитие“, добави тя по повод новата академична година.

По отношение на фонд „Научни изследвания“ проф. Клисарова заяви, че тече процедура по съгласуване с Министерството на финансите и по Регламент 800 на Европейската комисия.

„Вече слагаме ред в управлението на фонда. Считам, че той трябва да се управлява от администратор, за да съблюдава законосъобразността“, каза проф. Клисарова.

Тя коментира и въпроса с Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„След срещите с представители на Европейската комисия, мисля че сме ги убедили, че имаме волята, желанието и можем да ръководим тази програма. Нека не забравяме, че не само тази оперативна програма е извор на финансиране за наука. Има  програма „Хоризонт 2020“ и нашите университети и учени трябва да кандидатстват заедно с европейските учени и университети. Зная, че конкуренцията е много голяма, но така ще докажем, че сме на европейско ниво“, коментира още проф. Клисарова.