Мнения

Проф. Клисарова сложи край на спекулациите

Министърът на образованието проф. Клисарова разясни недоразумението за „училището за четиригодишните“, което вчера буквално взриви медиите и социалните мрежи. Както се и предполагаше, тя е споделила мнение за предучилищното обучение, а не за ходене на училище на децата в тази възраст.

„Моята позиция е, че четиригодишните деца трябва да играят. Ако са необходими за тях повече социални контакти, няма нищо лошо те да са заедно със своите другарчета в детски градини. Но не да ходят на училище, а да имат контакти и да се забавляват заедно с деца на своята възраст“, заяви министър Клисарова във Варна.

Анелия Клисарова обясни и проблема с изучаването на майчиния език.

В България има един официален език и това е българският. Всеки друг език е богатство и нямам нищо против децата да изучават турски, или гръцки, или английски, френски, иврит, но те не могат да станат задължителен учебен предмет“, коментира също новия просветен министър.

Мнението на проф. Клисарова е подобно и по въпроса за религията в училище.

Смятам, че всеки трябва да изповядва религията, която е в сърцето, душа и семейството му. Но това също в никакъв случай не може да бъде редовен предмет, може да бъде свободноизбираем. Религията наистина помага във възпитанието на децата, в развитието на техния морал, но не можем да я направим задължителна. Ако пък такъв предмет съществува, той би трябвало по-скоро да прави анализ не само на християнството, а и на исляма, на юдаизма, ако щете и на бахайството и други религии. Децата трябва да знаят за тяхното съществуване, защото това ще обогати мирогледа им„, коментира още Клисарояа.

Средното образование е приоритет номер 1 на новия министър и като такъв, на нея й предстоят редица срещи с директори и преподаватели с оглед предстоящото приемане на новия просветен закон.

Още по темата