Мнения

Проф. Клисарова се срещна със стажанти в МОН

Министърът на образованието и науката в оставка проф. Анелия Клисарова се срещна миналата седмица с всички младежи, участници в програмата „Студенти на стаж в МОН“.

„Това е една прекрасна инициатива на МОН да има млади хора на стаж тук при нас. Цялото ръководство на министерството я подкрепя силно. Много е важно да има практика“, отбеляза тя.

„Доказано е че 80% от завършилите висше образование не работят по специалността, която са учили. Също така около 70% от работодателите са доволни от теоретичната, но никак не са удовлетворени от практическата подготовка на завършилите и се налага да ги обучават от един до шест месеца допълнително. Именно затова е трудно на младите хора да си намерят работа без стаж. Нашата философия и всъщност философията на Европейския съюз е, че практическите умения най-добре се получават в реална работна среда“, сподели проф. Клисарова при откриването на срещата.

Студентите споделиха практики от стажа си в министерството. По думите им за тях е било изключително полезно да придобиват нови  умения за работа в динамична среда, в сътрудничество с утвърден екип от професионалисти по проблемите на образованието и науката.

Сред присъстващите имаше студенти от различни университети у нас, както и  студенти, обучаващи се в чужбина – от Хумболт университет в Германия и Университета Шеффийлд в Англия. В програмата могат да участват всички желаещи студенти, с непрекъснати студентски права в бакалавърска степен или в магистърска степен на висше образование, в български или чуждестранни висши училища, стига успехът им да не е по-нисък от  много добър 4,50.