Мнения

Проф. Клисарова: Самото общество реагира срещу бързането със Закона

След изнесеното заседание на Правителството в Бургас министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова се срещна с директори и учители от областта.

„В проекта на нов закон трябва да намерят място и две нови стратегии, разработени от екипа на министерството – стратегията за развитие на педагогическите кадри и ИКТ-стратегията. Имах виждането, че законът може да бъде приет по-бързо, но обществото реагира против“, каза на срещата, която се проведе в актовата зала на ОУ „Братя Миладинови“,  проф. Анелия Клисарова.

По думите й стратегията за педагогическите кадри е изключително важна, защото качеството на образование зависи изцяло от учителя. Министърът посочи, че учителската професия трябва да стане регулирана. Нужна е единна система и единен регистър за квалификация.

„Трябват и промени по отношение на кариерното развитие на учителите. Не съм съгласна, че учител трябва да чака 10 години, за да стане старши учител. Ако искаме да върнем доверието в българския учител, трябва да повишим и неговия социален статус, затова говорим за социални пакети. Нека да обвържем резултатите с качеството, нека успеем да привлечем млади учители“, коментира още министър Клисарова.

Тя припомни, че екипът на МОН предлага и работи по въвеждане на длъжността стажант- учител, което ще даде възможност все още обучаващи се студенти реално да влязат в кланите стаи и да получат помощ от колегите си с дългогодишен опит.