Училища

Проф. Клисарова: По един учебник по предмет до завършване на основно образование

„До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три“ каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници. „Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, обясни министър Клисарова.

„Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни“, добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.