Мнения

Проф. Клисарова: Отделихме с 12 млн. повече за БАН

Министърът на образованието в оставка проф. Анелия Клисарова говори пред „Стандарт“ за едната година, в която беше начело на ведомството.

„Образованието е много  сериозна система, много голяма и вълнува цялото общество. Разделих работата в  министерството на три нива – средно образование, висше образование и наука“.

„Ако започнем с науката – много старание и много енергия вложихме в тази насока, защото според мен тя беше изостанала, оставена на заден план. Знаете за  проблемите с фонд „Научни изследвания“. Смятам, че намерихме диалог с учените, за да променим правилника на фонда, да съгласуваме насоките за кандидатстване с  Министерството на финансите, така че да няма повече финансови нарушения, както  беше предходните години“.

„Помните, че през 2013 г. се наложи да платим глоба от 8 млн. лева заради нарушения в предишната сесия. Сега вече има обявена нова научна  сесия на фонда, за която се надявам, че няма да бъде опорочена, защото документите за нейното провеждане са изрядни. Отделени са 12 млн. лева за финансиране на проекти за тази година.

Не по-малко важно е и съфинансирането на науката по Седма рамкова програма. Научните колективи работили по тях бяха спечелили проекти и  чакаха съфинансиране от държавата. Имаше проекти от 2009 г. За тази цел  отделихме близо 3 млн. лева.

„Не на последно място отделихме с 12 млн. повече средства за БАН в сравнение с 2013 г., което считам, че е постижение“, каза още Клисарова.