Учители

Проф. Клисарова: Обсъждането на програмите започва от септември

„Когато разбрах, че в предложенията за нови програми се предвиждат повече практически програми, които развиват компетентността на децата, казах да – това е правилен подход и философия“, каза на пресконференция днес министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя призна, че в началото не е била запозната с конкретиката и не е знаела, че е предвидено отпадане на произведения на някои от емблематичните родни автори.

„Търся дисциплинирана отговорност за това, че не бях информирана кои произведения ще отпаднат“, каза Клисарова, цитирана от Агенция Фокус.

В началото на септември може да започне обсъждането на учебни програми по български език и литература, физика, химия, биология и останалите. Програмите ще бъдат предоставени и на регионалните инспекторати, обяви още тя.

Проф. Клисарова посочи, че по проект „Подобряване на качеството на общото образование“ е имало препоръка на Съвета на Европа, според която трябва да се ускори реформата в образованието. Тя каза още, че по проекта са работили 3 методици, външни преподаватели по проекта – 25 редовни и 9 резервни, от които са се включили 8.

„След разработване на програмата по българки език и литература, е имало две обсъждания – едното на 7 март и другото на 26 март 2013 г. Възнаграждение от 41 208 лева са получили 20 методици, работили по тези програми“, заяви проф. Анелия Клисарова.

Министър Клисарова не знае кой е дал предложението за отпадане на „Тютюн“ и други български произведения от учебната програма.

„Протоколите от заседанията са обобщени и не мога да кажа кой носи отговорност“, допълни Клисарова.