Мнения

Проф. Клисарова: Нямаме нужда от “интелигентни безработни“

„Професионалното образование и обучение са приоритет в работата на Министерството на образованието и науката както в системата на средното, така и в системата на висшето образование“, заяви днес в Бургас министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Трябва да се случи връзката наука – образование – бизнес, за която се говори от години и заради липсата на която вие, студентите, не оставате в България“, каза още тя.

„Учебният процес трябва да е такъв, че да може младите да намират бързо работа след завършване на своето образование, коментира Клисарова. Няма смисъл да се произвеждат „интелигентни безработни“, поясни министърът.

Анелия Клисарова участва в дискусия „Проблеми и предизвикателства пред висшето образование“, в която участваха студенти, преподаватели и членове на Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Тя припомни, че в тази връзка през настоящата учебна година Министерството разреши маломерни паралелки в професионални гимназии в страната с цел да не бъдат закривани определени специалности. По думите на участници в срещата професионалното обучение ще гарантира наличието на подготвени кадри за пазара  на труда.

В дебатите по темата за висшето образование освен министър Клисарова се включиха и главният секретар на МОН Красимир Вълчев, и директорът на ресорната дирекция Мария Фъртунова.