Училища

Проф. Клисарова на Коледно тържество в Българското неделно училище в Солун

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова бе гост на Коледното тържество в Българското неделно училище към Славянобългарския манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“ в Солун.

Залата, в която се бяха събрали децата, учителите и родителите, бе огласена от български коледни песни, изпълнени от учениците, звучаха традиционни български хора и вълнуващи поздравления за здраве и успех през Новата 2014 година.

Проф. Клисарова подари на училището климатична система, интерактивен модул за преподаване, комплект филми за България и книги. Тя пожела на децата да обичат България, да учат езика и историята й и никога да не забравят къде е родовият им корен. На тези, които пребивават временно в Гърция, проф. Клисарова припомни, че децата им могат да продължат успешно образованието си при завръщане в България.

Неделното училище в Солун е открито през 2008 г. като училище от религиозен тип към Атонската обител „Св. Вмчк Георги Зограф“ съгласно разпоредбите на гръцкото законодателство за този тип учебни заведения.

В него изучават български език и литература, история на България и вероучение 72 ученика от 1. до 7. клас. Те са деца главно на български икономически емигранти и от смесени бракове. За учебната 2013 – 2014 година по Националната програма „Роден език и култура“ на българското училище в Солун са отпуснати 42 400 лв.

Източник: Пресцентър на МОН