Мнения

Проф. Клисарова: Много сме закъснели с ОП за наука и образование

Парите по почти всички оперативни програми са значително намалени, а според първоначалните разчети, при 10% заложени за образование и наука, в тази сфера трябва да влязат между 600 и 700 млн. евро, обяви в ефира на БНР министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Много сме закъснели за това въобще да има оперативна програма за образование и наука“, коментира още Клисарова и добави, че държавата е положила сериозни усилия това да се случи.

„В петък се срещнах с представителя на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование – Реналдо Мендметс. Трябваше да го убеждавам колко е важна тази програма за България и че трябва да я има. Той изрази своята увереност, че тя ще бъде включена в Споразумението до края на септември”, отбеляза министър Клисарова.

Проф. Клисарова каза също така, че е очаквала повече средства от Европа, още повече че образованието е основен приоритет не само за България, но и за целия континент.

„Ние не сме се отказали да се борим за тази програма и за повече пари в нея“, заяви още Клисарова.

„Европейските средства са само за подпомагане. Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3,5 поне до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука“, каза още министърът.