Училища

Проф. Клисарова: Мислим за допълнително финансиране на училищата

„Ще се постарая да оправдая очакванията към мен“, каза днес в телевизионно интервю новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя говори по всички наболели въпроси в сферата.

„Не бих казала, че сме на опашката в Европа в областта на образованието. Резултатите ни полагат 16-то място от общо 46 държави. Това във всички случаи обаче не е нещо, което ни успокоява, въпреки че процента на изкаралите изпитите е малко вдигнат“, каза още тя.

„Системата с делегираните бюджети е такава, че директорите имат полза от всеки ученик“, съгласи се тя с мнението на водещия и добави, че в момента се записват т.нар. „мъртви души“ в първи клас – деца, които се водят само на документи ученици и държавата плаща за тях.

Министър Клисарова каза нещо много важно за средното образование – че там ще се мисли за допълнително финансиране, свързано с принадената стойност, с качеството на усвоените знания. Тя отбеляза, че периодът 4-7 клас е много важен и точно той ще бъде обект на нововъведението. Това трябва са е обвързано с финансово мотивиране както на училищата, така и на учителите, допринесли за повишеното качество.

В сферата на средното и на висшето образование, е нужно да има стремеж към осигуряване на повече знания, получени в реална работна среда – предприятие, фабрика или учреждение, според избраната специалност.

Предвижда се и регламент, определящ само деца, покрили матурата в 12 клас, да имат право да кандидатстват във висши учебни заведения.

„Статистиката сочи, че 60 000 деца завършиха тази година, а университетите са разкрили 70 000 места, което означава, че ще има занижени критерии за прием и ще останат свободни места“, отбеляза министърът на образованието

„Приветствам рейтинговата система, въведена от проф. Игнатов“, каза още Клисарова и добави, че тя ще се усъвършенства.

Работата на новия министър ще започне със Закона за началното и средното образование. Личното убеждение на министъра е, че трябва да се вземе положителното от дискусиите и да се направи работещ закон, чрез който децата ни да станат по-образовани.

Вторият закон, върху който проф. Клисарова ще насочи вниманието си, е този за професионалното образование. Нужно е да има  повече съвместна работа с бизнеса, за да не се произвеждат бъдещи безработни.

От Стопанската камара вече са обещали регистър, който да дава реална представа какви специалисти се търсят в конкретната година. Държавната политика ще бъде за професиите, за които има търсене, да се разкриват повече бройки държавна поръчка, докато за специалностите, за които няма търсене на пазара на труда, те да бъдат ограничени.

Виж цялото интервю ТУК