Мнения

Проф. Клисарова: ИТ Стратегията е амбициозна, но ще се случи!

„Стратегията за информационни и комуникационни технологии в училищата е доста амбициозна. Но ще се случи“, категорична е в интервю за всекидневника „Труд“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Ако забелязвате, повечето от стратегиите, които излизат от Министерството на образованието, са подплатени с план за действие. В случая тази е разчетена на три етапа, а ключовите инвестиции са планирани за през тази и следващата година“, допълва тя.

„За 2014 г. са планирани 15 млн. лева и с тях ще се изгради единна високоскоростна оптична мрежа. Тя ще свърже всички регионални инспекторати по образование, висшите училища, научните центрове. Чрез нея всички наши структури ще имат връзка помежду си, ще ползват база от общи данни и най-вече ще се сложи край на хартиения документооборот“.

„Вторият момент е изграждането на безжичната мрежа в училищата. В момента с такава разполагат 25 на сто от тях. Целта ни е такава да има в още 25% от училищата“.

„След това ще се изгради актуализиран образователен портал, в който ще бъде качено учебното съдържание. Ще започнем от природо-математическите науки. Така няма да има старо съдържание на новите технологии. Това е планирано за тази и за 2015 г.“, уточнява още министърът.

ДИСКУСИОННА ГРУПА НА TEACHER.BG ПО ТЕМАТА