Мнения

Проф. Клисарова: Идеята за един учебник не е крачка назад

„Връщането към един учебник по един предмет не е връщане назад. Ако многото учебници помагаха нямаше да сме на последните места в изследванията за образованието на 15-годишните деца“, категорична е министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Когато трябва да гарантираме един минимум от знания и еднакво образование за всички, това ще се постигне от единен учебник – той ще даде необходимия минимум знания и умения“, добави тя.

Клисарова посочи, че учителите ще напишат този учебник, за да е разбираем за децата. След това той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане. Тя заяви, че учителите ще продължат да избират учебните помагала.

„Философията е да можем да гарантираме минимална грамотност. Ако дете се премести в друго училище или друг град не се знае по какъв учебник ще учи. Да направим консенсусно решение по този учебник и оттам да надграждаме“, добави Клисарова.

Тя призова издателствата и авторските колективи да се конкурират за учебните помагала.

„В повечето случаи обществото приема тази промяна – нека има един учебник и повече помагала, за да могат тези, които са кадърни да надграждат“, показват наблюденията на Анелия Клисарова.

Според нея сериозната дискусия е за това дали трябва да повтарят учениците от 1 до 4 клас.

източник: novini.bg