Мнения

Проф. Клисарова: Една проверка щеше да предотврати напрежението

„Не знам кой и по каква причина реши да поставя въпроса с майчиния език, след като той е регулиран още през 1991 г. със закона за народната просвета“, изрази недоумение новият образователен министър в сутрешния блок на бТВ тази сутрин. Проф. Анелия Клисарова говори по много от наболелите проблеми в сферата на родното образование.

Изучаването на майчиния език влиза в задължително избираемата подготовка, за където трябва да се съберат определен брой деца. От 1994 г. учебници по майчин език не са издавани и това е проблем за процеса на обучение на желаещите.

„Не виждам на кого беше необходимо това напрежение“, коментира Клисарова и допълни:

„Хора, благодаря ви, че пишете, но повярвайте, малко, ако помислите, такива постъпки няма. Ще се запази досегашният статут. Нека се грижим за децата си!“

Тя коментира и още един въпрос, в който беше въвлечена – този с предучилищната подготовка на четиригодишните. Както е известно, в едно от първите й интервюта беше написано, че е „за училище за четиригодишните“, а всъщност стана ясно, че е питана за мнението й за задължителната предучилищна подготовка, която беше така широко коментирана в последните месеци.

„Децата, които не ходят на детска градина, изключително трудно се адаптират в първи клас“, каза Клисарова и уточни, че по въпроса с подготовката за училище е необходимо внимателно преценяване и може би изискване за такава трябва да има за петгодишните.