Ученици

Проф. Клисарова: Дуалната система ще даде нужните компетенции за реализация в живота

„Бизнесът ще участва в образование и наука на три етапа – средно образование, висше образование, научни изследвания. Трябва и всички сме убедени, че образованието не бива да бъде самоцелно“, подчерта министър Анелия Клисарова при откриването днес на Международна конференция „Образование и бизнес. На един език ли говорят теорията и практиката“, която се проведе  днес в Sofia Event Center.

„Трябва да дадем на младите хора – на децата, на учениците, на студентите – знанията, уменията, компетентностите, които са необходими за реализацията им в живота. Само по този начин ще ги мотивираме да бъдат в училище, да бъдат в университета, ще ги мотивира за тяхната реализация“, каза още Клисарова.

Тя посочи че има пет училища, които вече са въвели дуалната система или учене по време на работа.  

„Искам да ви уверя, че с бизнеса сме единодушни. Държавните образователни стандарти и изисквания ще бъдат спазвани. Всеки от учениците в дуалната система на обучение ще може да вземе матурите си и да продължи своето висше образование“, отбеляза още проф. Клисарова.

В Международната конференция, организирана от Bulgaria on Air, Investor, Bloomberg и др. партньори, от страна на МОН участваха също Неда Кристанова, директор на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, и Емилия Вълчовска, началник на отдел „Професионално образование и обучение“.