Учители

Проф. Клисарова: До връщане на доверието в учителите се минава през регулиране на професията

„За да върнем доверието в българския учител, професията трябва да стане регулирана. Считам че това е изключително важно, защото ще ни помогне да регулираме качеството на образованието“, категорична е министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Трябва да променим така учебните планове и програми, така че да бъдат атрактивни за децата, като спазваме и добрите наши образователни традиции. Трябва да привлечем млади хора в професията“, каза още тя.

Връзката образование – бизнес е изключително важна както по отношение на средното, така и на висшето образование, подчерта още министърът.

Въвеждането на дуалната система или системата учене чрез работа ще помогне за намаляване на младежката безработица и за намаляване броя на отпадналите от образователната система.

На срещата представители на бизнеса заявиха готовност да се включат като партньори в дуалната система. Фирми обявиха, че не само ще обучават средни специалисти, но ще дават стипендии и дори ще спонсорират бъдещите специалисти да участват в международни конкурси.