Мнения

Проф. Клисарова: Българите трябва да израстват с Йовков

„Нашите родители са израснали с Йонков, ние сме израснали с Йовков и внуците ни трябва да израснат с Йовков. Министерството на образованието и науката ще подкрепя инициативата „Непознатият Йовков“, заяви по време на дискусия в село Жеравна министър Анелия Клисарова.

Тя се включи в инициатива на Български медиен съюз, подкрепена от Министерството на културата и Държавна агенция „Архиви“. В рамките на кампанията на Жеравна, родното място на Йордан Йовков, бяха дарени копия от документи, дарени от внука на писателя Боян Попов.

По време на дискусията, посветена на живота и творчеството на Йовков, която се проведе в Художествената галерия в Жеравна, председателят на Българския медиен съюз Гриша Камбуров съобщи, че през декември архивът на писателя ще бъде изложен в Националния дворец на културата. Министър Анелия Клисарова пое ангажимент там да бъдат проведени открити уроци, посветени на автора на „Старопланински легенди“. Първият такъв, пред ученици от София, ще изнесат възпитаници на СОУ „Георги Сава Раковски“ в град Котел.

В село Жеравна проф. Клисарова и министърът на културата д-р Петър Стоянович връчиха грамоти на децата – художници, музиканти и певци, които се включиха в деня, посветен на Йордан Йовков в родното му място.

Източник: Пресцентър на МОН