Мнения

Проф. Денков: Държавата трябва да се включи с целеви програми във висшето образование

Образователната система във висшите училища трябва да стане много по-гъвкава. В момента тя е много твърда в сравнение с динамиката, с която се менят процесите в обществото и бизнеса. Това каза проф. Николай Денков, бивш служебен министър на образованието, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. „За да бъдат повече от 50% от завършилите висшето си образование на работни места, които нямат нищо общо с обучението им, означава, че има много сериозен проблем с висшето ни образование“.

„Добрата новина е, че от две години вече има и реални стъпки за промяна и в приема във висшите училища, и в начина на финансиране. За последните две години субсидираният прием от държавата е намален общо с 25%, като моята лична оценка е че има нужда от още 10% намаление на субсидираните бройки от държавата. Втората голяма промяна е, че по-голямата част от финансирането ще бъде според реализацията на студентите, след като завършат образованието си“, добави още той.

Цялата система е свързана с реализацията на студентите, които са завършили преди една-две години или сега, подчерта гостът. „Това, което не се взема предвид, е, че професиите се променят и висшите училища много бавно реагират на бързите промени на технологиите. Трябва да се променят още две неща – бизнесът наистина трябва да влезе навсякъде в бизнес специалностите. Това може да бъде стимулирано и чрез държавни средства, чрез системата на стажовете, например. Но това, което е нужно, е държавата да се включи и с целеви програми. Когато има ясна цел и добър финансов стимул, академичните ръководства са готови да реагират и да приемат студенти в нови специалности“.

Източник: bloombergtv.bg