Мнения

Проф. Баева: Комунизмът в учебниците е представен по-лош от oсманското владичество

„В X клас се учи цялата история на България – от неолита до Бойко Борисов, доколко е възможно да се изучи цялата? И следвоенния период е представен като най-черният в нея”. Това заяви в ефира на bTV професорът по история Искра Баева.

„Това е отклонение от нормалното развитие на държавата – оценява се както фашизма и национал-социализма”, каза пък доц. Лъчезар Стоянов, който е бил част от групата за подобряване на учебната програма. „Кои са тези, които са подобрявали програмата, а не други – не”, попита проф. Баева, тъй като в Софийския университет били информирани за това при последно заседание на комисията. „Не трябва ли да се обясни защо се е случил този период? Напълно е избегнато цялото социално- икономическо развитие. Следващият период – на прехода, е описан в положителни краски. Нима в съвремието ни няма негативи?”, попита още тя.

По думите ѝ комунистическият период е представен по-лошо дори от османското владичество, където имало положителни неща. „Има закон от 2000 г., който определя комунистическия режим като престъпен. Има и международна резолюция, в която се казва, че трите тоталитарни идеологии и практики – комунизъм, фашизъм и национал-социализъм, трябва да бъдат обяснявани и преподавани по еднакъв начин”, каза доц. Стоянов.

Източник: btvnovinite.bg