Мнения

Проф. Анастас Герджиков: Баловете тази година са по-високи дори и при правото

Тази година имаме по-високи балове във всички специалности, включително и при правото. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков в ефира на бТВ.

„Правото беше много търсено и продължава да бъде такова”, заяви още проф. Герджиков. По думите му информацията в медиите, че в специалността може да се влезе с четворка е подвеждаща. „Най-ниският бал при жените е много близък до максималния. При мъжете, където традиционно е по-нисък става дума само за няколко души, които имат четворки”, обясни още той и поясни, че оценките са с около половин единица по-високи от тези миналата година.

„Имаме нова специалност – „Графичен дизайн”, в която всички са влезли с максимален бал”, добави ректорът на СУ.

Вече стана ясно, че традиционно най-желаните специалности са „Психология”, „Публична администрация”, „Социология” и „Английска филология”. Въпреки това, по думите на ректора на Алма матер, има пренареждане в класацията. Предишните години например „Биотехнологии” и „Журналистика” са били на по-предни места.

Тази година в СУ има 730 кандидати повече от миналата година, което според проф. Герджиков е успех, предвид спада на раждаемостта у нас.  По думите му това дължи на успешната реформа на МОН във висшето образование, както и в създаването на онлайн платформа, която улеснява студентите в СУ.

Проф. Герджиков коментира и данните, че служители от администрацията на Софийския университет са получили 6,5 млн. лв. под формата на допълнителни възнаграждения в периода 2011-2016 г., които бяха поискани от двама студенти от Алма матер по Закона за достъп до обществена информация. По техен сигнал полицията и Агенцията за държавна финансова инспекция проверяват учебното заведение.

„В СУ никога не е раздаван нито един лев бонуси, никакви награди и никакви 13-и заплати”, заяви ректорът. По думите му това са допълнителни възнаграждения по нормативна уредба за трудов стаж, докторска степен, участие в проекти и допълни изработени часове.

Източник: btvnovinite.bg