Учители

Професор от УНСС пише тройка за празен лист, след проверка напуснала

Преподавателят по „Геоикономика и регионално развитие“ в УНСС проф. Соня Докова пише тройки на студентите си, без да ги изпитва. Случаят стана ясен, след като един от студентите й Кезим Медев, явил се на изпита, разказа за него във Фейсбук. Постът му събра хиляди харесвания и споделяния. Изпитът се провежда за студентите във втори курс от УНСС на 9 юни.

„Преподавателката Соня Докова закъсня с 30 минути. След като зададе темите обяви, че хората, които искат да получат среден 3, могат да си оставят празните листи и да получат тази оценка”, разказа студентката Ангелина Георгиева. 80-90% от явилите се на изпита решават да напуснат залата и да си подсигурят взимането на изпита по възможно най-лесния начин. Именно Кезим разказва във Фейсбук, че той е останал в залата – не за друго, а за да провери знанията, тъй като не е съгласен с необичайната практика.

„Продължихме да пишем и след още 10 минути преподавателката отправя предложение хората, които искат четворка, да направят вече познатата процедура с оставянето на работата пред нея с книжката и да напуснат”, разказва Кезим. И тогава той остава с едва още 4-ма студенти в залата. „Двама от тях бяха отстранени, защото си казаха нещо, преподавателката прецени, че това е предпоставка за преписване и им каза: „Ако искате тройки, по-добре излезте”. И те приеха”, казва Кезим.

След 10 минути всички излезели вече имат нанесени оценки в книжките. Останалите в изпитната зала до края на препитването студенти обаче получават двойки. Самият Кезим също – обяснението, че в работата си, която е писана една час, е „разтягал локуми“. Веднага след изпита Кезим, който е и част от студентския съвет към УНСС, опитва да потърси правата си в университета. Тогава обаче научава, че трябва да подаде жалба до ръководителя на катедрата. А въпросният човек се оказва самата Соня Докова. В крайна сметка студентите написали писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно. 

Докова е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая. „Бяхме решили да наложим наказанието „забележка“ и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра „Регионално развитие“, но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто“, коментира за „24 часа“ доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността. Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

„Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи“, коментира доц. Славова. Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Източник: novini.bg