Мнения

Професионалното образование трябва да е акцент на план-приема за догодина

Професионалното образование трябва да е акцент на план-приема за учебната 2017/2018г. Това е трудна битка, но икономиката и бизнесът на България се нуждаят от квалифицирани кадри със средно образование и ако искаме страната да се развива икономически, трябва да засилим професионалното образование. Това заяви на работна среща с началниците на регионалните управления на образованието вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Масовизацията на висшето образование и загубването на престижа на професионалните гимназии създадоха сериозен проблем – учениците и родителите им предпочитат езиковите гимназии, а за професионалните остават децата с по-лоши резултати. И това в крайна сметка води до липса на кадри, липса на производство, липса на икономика, посочи Кунева и допълни, че е крайно време тенденцията да се обърне.

План-приемът трябва да е съобразен не само с демографската картина и наличната материално-техническа база, но и с плановете за развитие на общините и областите, и с постъпилите в регионалните управления на образованието заявки от работодателите за обучение по специалности. Тя призова началниците на управленията да търсят активен контакт с бизнеса, за да бъдат намерени най-добрите решения. Зам.-министър Диян Стаматов пък препоръча при приема следващото лято да има рекламни кампании, които да дадат по-голям ефект.

Източник: МОН