Училища Учители

Професионални гимназии шият маски за учители и медиатори

Професионални гимназии от Пловдив и областта започват да шият маски за нуждите на учителите и медиаторите, които осъществяват връзка с деца без устройства и интернет по махалите.

Малко производство вече работи в Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ под тепетата. Очаква се да се включат още ПГО „Ана Май“ и асеновградската ПГ „Св. Патриарх Евтимий“.

На шевните машини в момента в ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ са учителките по практика Валя Георгиева и Дорка Недева. Теменужка Петрова, която е хигиенистка в училището, също пожелала да помага. Тя изпълнява по-прости операции – реже ластици и глади.

Чрез Регионалното управление на образованието до школските екипи е достигнала инструкцията на главния секретар на МОН с указанията от Министерството на здравеопазването на какви изисквания трябва да отговарят маските, за да са надеждно предпазно средство. Необходимо е съдържанието на памук в тъканта да е над 70% и по възможност да са трипластови. Най-голяма роля има обаче плътността на нишката.

Затова се спряхме на вариант 100% памук и два пласта, като има „джобче“, през което може да се пъхне марля и да се получи допълнително уплътняване, обясни директорът на ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ Михаил Казанджиев.

Още вчера учебното заведение купило на изгодни цени останали парчета от производството на комбинат „Марица“. Директорът на ОУ „Драган Манчов“ Борис Златарев дарил още 100 метра плат.

Колеги от ПГО „Ана Май“ и професионални гимназии в Хасково и Русе дали кройки.

От първата партида с 30 заготовки в завършен вид вече са първите 18 бройки – с весели десени в розово, зелено, синьо, бежово, зелено.

Експерти от РУО също са изявили желание да се присъединят към бригадата бодри шивачи.

„Откликнахме на инициативата на професионалните гимназии с готовност и желание. Вече има разчети за нуждите от маски в системата, за да достигнат изработените бройки до нуждаещите се“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

С радост от консолидацията на гилдията, която наблюдава от началото на извънредното положение, вчера тя е изпратила видео поздрав до всички учители, директори и непедагогически персонал – песента „Заедно“ на Любо Киров, Графа и Орлин Павлов.

Източник: marica.bg