Институции

Проучване сочи: Студентите искат семеен икономист за бъдещ премиер

Институтът за стратегии и анализи е направил проучване сред студенти за това как трябва да изглежда бъдещият премиер и кои са проблемите, които трябва да реши. Журналистът Валерия Велева обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че според проучването основният проблем за младите хора е корупцията, която е на първо място с 34%. На второ място студентите поставят проблемите в образованието (с близо 32%), а на трето и четвърто – безработицата и здравеопазването. „В представите на младите я няма онази фигура, която да ги грабне. Впечатляващо е, че студентите не припознават нито Корнелия Нинова, нито Бойко Борисов като бъдещ премиер“, обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева посочи, че през юли миналата година са направили същото изследване и то преди появата на президентската кандидатура на Румен Радев, но  профилът му е бил начертан предварително от студентите. Младите хора предпочитат министър-председателят да бъде семеен мъж, като едва 6% искат той да бъде несемеен.

„Избирателят иска да види премиерът да бъде абсолютно стабилен в битово отношение“, уточни Велева и добави, че 58% от анкетираните искат премиерът да бъде между 40 и 49-годишен.

Студентите желаят да видят министър-председател, който има познания и отношение към икономиката на държавата. 31% от запитаните искат бъдещият премиер да бъде отговорен и сериозен, а близо 30% предпочитат преди всичко той да бъде честен.

Почти половината от анкетираните студенти държат той да бъде представителен.

Източник: bgonair.bg