Училища

Противникът на Ердоган – Фетуллах Гюлен има училище в София

Фетуллах Гюлен, един от най-големите противници на турския президент Ердоган и обвиняван за главен организатор на опита за преврат в южната ни съседка, има частно английско училище в София, регистрирано по училищния закон. Това твърди анонимен експерт пред вестник „Сега”.

В началото училището е било настанено в Банкя, но по-късно е преместено в столичния квартал „Обеля“.

Проверка в регистъра на училищата показа, че става дума за СОУ със засилено обучение на английски език – „Дружба“, има и филиал в Пловдив, с природоматематически и хуманитарен профил. Неофициално от МОН коментираха, че въпросното училище съществува от 15-20 г. и е известно с едни от най-добрите резултати.

Експертът обяснява още, че големият разрив между Гюлен и турския президент Реджеп Таийп Ердоган е настъпил заради разбиранията на двамата именно за училищата.

Гюлен е настоявал да се изучават високи технологии, а Ердоган – религия. За разлика от България, където СОУ-то не създава проблеми, в Средна Азия в тези училища се изучава само религия.

Главният секретар на мюфтийството Джелял Фаик потвърди пред „Сега“, че става дума за две частни училища в София и Пловдив, които действат като колежи, но в никакъв случай не могат да се категоризират като религиозни. Към тях има пансиони. Въпреки че училищата са светски, Фаик смята, че МВР и ДАНС трябва да се заинтересуват от тях.

Източник: novini.bg