Учители

Протест пред МОН след съкращаването на онко-педагозите

От МОН решиха да съкратят педагозите в някои от по-големите клиники в страната, които преподават на деца с онкологични заболявания. Родители на такива малчугани, както и Национално движение „Хан Кубрат“ организираха протест пред Министерството в 12:00 ч. В момента МОН има програма за финансиране на учители на регионално ниво, които да помагат на тези деца.

„До тук се стигна след като болничните училища в София, Пловдив, Момин проход и Плевен бяха закрити. Програмата на МОН е безсмислена, защото голяма част от родителите в такива семейства се налага да пътуват към по-големите градове, тъй като там децата им могат да получат нужната помощ. Е, нали не си представяте, че родителите могат да вземат и учителите със себе си“, обясни председателят на НД „Хан Кубрат“ Веселин Костов.

По думите на друг протестиращ до миналата година е имало такива учители и дори са издавали дипломи на децата. „Ученето е част от оздравителния процес на тези деца. В момента в пловдивската болница ходят доброволно да преподават изгонените учители и събират подаяния, за да могат да продължат делото си“, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Протестиращите се надяват министърът да има сърце и да се вземе адекватно решение, като се имат предвид животите и изискванията на родителите и онкоболните им деца.

Източник: bgonair.bg